Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Breaking Bad 5.01 - 5.02

2012.07.26. 08:30 Gevin

Bő két héttel ezelőtt folytatódott a fokozatosan nagyobbra és nagyobbra duzzadó rajongótáborral rendelkező tévés dráma, amit így az utolsó - kettészelt - évadhoz érkezvén egyre fájdalmasabb nyomon követni. Érzelmileg kimerítő az a fajta perszonális dekonstrukció, amelyet a sorozat egyre masszívabban, egyre mélyrehatóbban közvetít. Íme a hétköznapok kisembere, akit megfertőzött a hatalomvágy.

Breaking Bad5x01.png

A tovább után egy kis összegzés arról, hogy a Breaking Bad hol is tart jelenleg, hova is jutott, és hogy merrefelé halad. Tehát spoileres áttekintő következik.

Az a személyiségfejlődés, már-már személyiségtorzulás, amelyet Vince Gilligan sorozata öt évadon keresztül ír le, valami elképesztő. Walter White (Bryan Cranston évről évre félelmetesebb alakításában) a parányi, jelentéktelen, lenézett kémiatanárból egyszerre rettegett metamfetaminfőző bűnözővé avanzsál. No persze nem egyik pillanatról a másikra. Épp ezért olyan hátborzongató, ahogy a Breaking Bad a karaktereit egyre mélyebb immorális gödrökbe süllyeszti és fejlődésre kényszeríti. A közönnyel beburkolt, életunt tanár szinte elképzelhetetlen volt kezdetben úgy, ahogy mostani, jelen valójában fest. Az a kedves, családszerető apa, akinek olyan embertelen, a hétköznapokkal száznyolcvan fokos ellentétben álló deviáns helyzeteken kellett keresztülmenni, mostanra szinte teljesen eltűnt. A helyébe valaki egészen más lépett.

Persze mindehhez szükség volt a legelső és egyben legerőteljesebb lökésre: a rákra, amely kvázi felruházta a kissé gyáva, bátortalan családfőt, hogy olyat tegyen, amihez sosem volt vér a pucájában. Eleinte természetesen a legerősebb motivációt a rák diagnosztizálása után a család szolgáltatja. De, ha egy pillanatra mindezek mögé pillantunk, akkor láthatunk egy egészen új, másfajta változást. Walter mérhetetlenül egysíkú, nehézkes és levert élete hirtelen megtelik fordulattal, izgalommal és persze nagy mennyiségű financiális tőkével. Ez pedig számára újra magát az életet jelenti. Végre megint érzi, hogy él, talált valamit, amiben jó és ezért elismerik. A háttérben motivációnak pedig természetesen mindig ott pulzál a család, amelyre hivatkozva bármiféle bűnt besöpörhet a szőnyeg alá. Ironikus, hogy a kezdetek kezdetén ő értük áldozó férfi most eme család szétesését, darabokra hullását idézi elő. Olyan morális szakadék felé hajtja őket, amelynek ő már a legmélyéről tekint fel.

Breaking Bad 5x02 írás.png

A negyedik évad érezhetően nem stimmelt bizonyos okokból. Walter karaktere háttérbe szorult, kevesebb időt kapott, és akkor is olyan dolgokat művelt, amelyek erkölcsileg megkérdőjelezték a személyiségét. Valóban érdemes még ennek az embernek szurkolni? - tettem fel magamnak a kérdést. Érzékelhető volt, hogy az eddig nagy hévvel kedvelt, a nézővel szimpatizáló főhős átalakulóban van. Csakhogy ez a metamorfózis egy cseppet sem a pozitív irányba haladt. Az elején talán még csak egy apró fekete pontként, de ott vibrált Walter belsőjében mindaz, aminek szüksége volt rá, hogy valami előhívja. Amikor az egész életében megaláztatást, sivárságot és közönyt tűrő kispolgár, aki szinte semmit sem ért el, és egzisztenciálisan instabil, most megkaparintja a hatalmat. És ez a hatalom bizony megfertőzi a természetét, erőssé, magabiztossá és félelmetessé faragja. Úgy elvakítja, hogy már nem is látja tisztán, hogy amit cselekszik, az már rég túl van azokon a felállított elveken, határokon, amelyeket egykor még ő támasztott saját magának. Azok már rég porig égtek. A tökéletes átváltozás pedig a negyedik évad utolsó részeiben zajlik le végérvényesen, ahol Walt mindent elkövet annak érdekében, hogy győzzön. Nem számít, hogy mit kell tennie érte.

Az ötödik évad a kifejlett, szárnyait próbálgató vadállat szezonja, aki egytől-egyig mindent akar. Miután eltávolította a zavaró tényezőket, ő akar lenni, aki fel ül a vegytiszta kábítószerből kinyert királyság trónjára. Ehhez természetesen megbízható, professzionális társakra van szüksége. A hátramaradt, kiváló gyilkoló ösztönökkel, kiaknázható kapcsolatokkal és kíméletlenül pontos emberismerettel rendelkező Mike-nál nem is találhat potenciálisan megfelelőbbet. (Egyébiránt igencsak oda kell figyelnie a két főmukinak, hogy a Mike szerepében brillírozó Jonathan Banks nehogy ellopja tőlük a showt. Mert a második részben lazán vitt mindent.)

Breaking Bad 5x02 írás 2.png

Az aktuális szezonban különösebb szenzorok nélkül is tapintható a feszültség, de ez jelen esetben tárgyalt sorozatnál nem újdonság. A kissé szokatlan az, hogy már rögtön az elején ilyen erőteljesen érzékeltetik mindezt, amely valószínűleg a kevesebb epizód számlájára írható. Mindenesetre a kezdőrész cold open-jéből úgy tűnik Vince Gilligan nagyot markol, és egyelőre kiszámíthatatlanul halad előre. Walt vajon bebukik és elveszít mindent a családját is beleértve? Vagy a sors fintorának jóvoltából kiújul a betegsége? Egyelőre ezek még jócskán távlati dolgok, amiknek valószínűleg ez a nyolc rész fog kellőképpen megágyazni. Annyi biztos, hogy lassacskán minden összeáll: a trió, és a DEA Hankjének fejében az információk. Na, akkor lesz csak igazi robbanás. Mert a gyilkosság, öngyilkosság, megfélemlítés, manipuláció és agyafúrt, kellemetlen kihallgatás egy ilyen erős sorozat ötödik évadjában csak a kezdet.

komment

Címkék: dráma breaking bad sorozatkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr894676256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása