Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A Vadnyugat Eastwoodja: Fakó lovas / Pale Rider (1985)

2012.06.28. 19:30 Dr.Jones

A kaliforniai aranyláz idején járunk, ahol a tél közeledtével is csattognak a kalapácsok és durrognak a revolverek, főleg amikor egy könyörtelen földbirtokos szemet vet a közeli bányára, s minden követ megmozgat, hogy elűzze onnan az aranyásókat. Miután azonban a telepesek táborán végigsöpör egy fegyveres banda - mintegy imaszóra -, név nélküli prédikátor jelenik meg fakó lovon, hogy ítéletet hirdessen a banditák és a bérgyilkosok felett.

pale_rider_1.jpg

Az újfent saját magát rendező Eastwood a már jól ismert, titokzatos figura gúnyáját ölti magára, ezúttal szokatlanul jó modorral megfoltozva. A nyájas, segítőkész prédikátor a telepesek utolsó mentsváraként érkezik, mintha csak az ég küldte volna, s az emberek feltétlen bizalmát élvezve kivezeti őket a zsarnokság és az elnyomás torkolatából. Nincs neve, nincs múltja, se kimondott célja. De van hite, és az ő kezében a hit a legerősebb fegyver.

Közhelyes, sablonos, hatásvadász (egyszer még kifejezetten ostoba is), mégis egy kellemesen hömpölygő western ez, melynek minden szegletén érződik, hogy Eastwood keze kovácsolta össze egy működő gépezetté. Működő, de olykor picit sántító, és olajozásra szoruló gépezetté. Érdekesség, hogy csak a játékidő második felében kerül elő a prédikátor pisztolya, addig bottal és kalapáccsal náspángolja el a rosszfiúkat. A végén azonban félelmet és kegyelmet nem ismerve, az apokalipszis egyik lovasaként sújt le a gyilkosokra, egy vérfagyasztóan izgalmas jelenetsoron keresztül, melynek hatását csupán a misztikus hős és a bérgyilkosok vezére között feszülő konfliktus lógva hagyása tompítja. Dolga végeztével pedig a rá jellemző titokzatosságba burkolózva üget el fakó lován a távoli messzeségbe, felemás érzéseket hagyva a nézőben. 6/10

Szólj hozzá!

Címkék: western filmkritika 6/10 a vadnyugat eastwoodja

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr714617934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása