Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

Védd magad! / Find me guilty (2006)

2012.01.15. 09:00 Gevin

Dominic Torettoként - áliász kigyúrt, kopasz hústorony a Halálos iram szériából - szinte az egész világon ismerik, főleg a motorbúgás és az akció szerelmesei. Richard B. Riddick a sci-fi társadalom és a b-film kedvelők számára lehet ismerős, aztán akad még extrémsport-függő titkos ügynök, bosszúittas exzsaru, de a maffiasarj Jackie DiNorscio valószínűleg már csak egy kisebb rétegnek hangzik ismerősen. Vin Diesel filmográfiáját ugyan még nem teljes egészében ismerem személyesen, de az számomra régóta nyilvánvaló, hogy már a karrierje elején több potenciál rejlett benne, mint holmi időszakos akcióhős. Persze a velejéig maszkulin külső, és a sziklarepesztően rekedtes hang nyilvánvalóan jobban kihasználható az akcióiparban. Sidney Lumet-nek, az atmoszférateremtés királyának Diesel valószínűleg nem győzött elégszer köszönetet mondani: ugyanis pályafutása legkomolyabb és egyben legnehezebb szerepét szabta ki rá a híres direktor. Nagy hülyeség lett volna nem kihasználni.

Lumet műve a '80-as években az Egyesült Államok leghosszabb maffiaperét tömöríti két órányi tárgyalótermes krimibe, amit a hírhedt maffialakok mellett főleg Jackie DiNorscio (Diesel) szemszögéből követhetünk. Akinek történetesen a töke tele lett azzal, hogy az ügyvédei zsebét vaskos bankókötegekkel tömi meg, aztán mégis lecsukják sok-sok hosszú évre. Ezért úgy döntött saját magát fogja védeni a perben, amiben még több tucat "cimboráját" vádolják nehezen összeszámolható bűncselekménnyel. Hiszen kvázi ügyvédi tapasztalat gyanánt annyija van, hogy a fél életét sitten töltötte.

A Védd magad! hömpölygő, lassú, alig-alig tesz előre pár lépést. Mondhatni a cselekménye állóvíz, ami gyakorlatilag egy-helyszínes. Viszont az nem lehet meglepő, hogy a film egyszerre képes olyan feszes atmoszférát teremteni, amely elszívja előled a levegőt és közben pedig olyan hatalmasakat sziporkázik a tárgyalóterem emelvényei és székei közé bekúszó suttyó maffiahumornak köszönhetően, hogy észre sem veszed a mosolyt, amit az arcodra rajzolt. De ez tényleg nem meglepetés, hiszen egy olyan rendező aki szinte egész életét eme műfajnak, és sajátos kézjegyei maximális profizmusának szentelte evidens.

Az pedig valamelyest szintén az ő érdeme, hogy a főszerepben sérót növesztett Vin Diesel eszméletlenül nyers, megkapó és komikus egyveleg egyben, akivel kizárólag szimpatizálni lehet. Nyilván a színészvezetés kiemeltsége mellett elvitathatatlanok Diesel érdemei. Jackie DiNorscio egy nyolc általánost végzett pöcs, aki az olasz kölykökkel nőtt fel és így évei derekán túl elmondható, hogy szinte csak ők maradtak neki. Na most ez a korosodó digó olyan vehemens temperamentummal és pöffeszkedő stílussal mossa le az ügyészeket a pódiumról, hogy az elképesztő. A betyárbecsület beleégett a szívébe és sem a sitt, sem a harag, sem az eltávolodás nem vette el az eszét, hogy bárkit is feldobjon az övéi közül. Diesel gesztusai, mimikája és morózus megnyilvánulásai az ügyészség ellen, olyan élethűen tükrözik vissza a való életben ugyanilyen showman-ként fellépő DiNorsciot, hogy az dicsérni való. Mellette pedig az ügyvéd szerepben feltűnő Peter Dinklage és a bíróként szereplő Ron Silver szintén kiváló.

Az olaszos kidomborodó gengszterstílust egy az egyben magán viseli a film, miközben szatirikusan itt-ott, kellő érzékkel el is túlozza azt. Nyers, trágár és élcelődő hangvételben ismerteti a bizonyítékokat, azok részleteit és a tanúvallomások tetemes áradatát - DiNorscio utolsó tanúja, az unokatestvérével lefolytatott párbeszéd a film egyik csúcspontja. Sidney Lumet mester krimije, az egyedi kézjegy és szórakoztató tulajdonsága ellenére nem széles közönségre orientált, de aki vevő az atmoszféra központú alkotásokra, az mindenképp szerezze be magának - de akik Vin Dieselt eleddig kizárólag bicepszméregetős filmekben látták, azok is tehetnek egy próbát vele az újdonság kedvéért. Az már csak hab a tortán, hogy mindössze háromszáz forintos áron lehet beszerezni a filmet (én már meg is tettem). 8/10

komment

Címkék: krimi dráma filmkritika 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr113533943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2012.01.15. 10:06:43

Hát ja, az egyetlen film, amiben kedveltem Dieselt és nem mellesleg mutatott valamit abból, amit úgy hívunk: színészmesterség. Persze én nem bírom a srácot, de az már egyéni problem. Tegnap egyébként én is pont Limet filmet néztem, csak az a Kánikula délután volt :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása