Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ez_a_blog.png 

  18_v3.png

banner_erdekesseg_tombraider.jpg

banner_sorozatkritika_truedetectives02.jpg

banner_sorozatkritika_sexanddrugsandrockandroll.jpg

banner_elmelkedes_sorozatjunkie.jpg

banner_filmkritika_madmaxfuryroad.jpg

A Föld inváziója - Csata: Los Angeles / Battle: Los Angeles (2011)

2011.03.19. 23:36 Gevin

Idáig hallik a popcorn ropogás, sorban érkeznek az előzetesek, én pedig azon agyalok, hogy a Drive Angry-re szívesebben beültem volna. Aztán megjelenik a szokásos 16-os, sárga karika (a besorolás egyébként pg-13, wtf?) és záporoznak a meteoritok, robbanások fülsüketítő zaja árad a hangszórókból, amikor belecsöppenünk a Battle: LA első jelenetébe, ahol még semmit sem értünk, de reménykedünk, hogy tartja majd a magas fordulatszámot. Vágás, bemutatkoznak a tengerészgyalogosok, kis szelet mindegyikük életéből, ami sajnos dögunalmas interpretációba fordul át, így az első 20 percet már tuti buktuk, de még pislákol a lámpa halvány fénye az alagút végén, és csak az ufokon múlik mikor alszik ki, vagy hogy kialszik-e egyáltalán.

Nantz (Aaron Eckhart) törzsőrmester épp leszerelőben van, kijelenti, hogy neki már elég volt a háborúból, kiszáll. Ekkor jön, ami nélkül nem lenne film Nantz őrmesterrel a főszerepben, miszerint berendelik egy alakulathoz, annak okán, hogy idegenek kezdeményeztek támadást a Föld ellen. Pontosabban, eleinte meteoritok záporát erősíti meg a sajtó, majd kiderül, hogy ezek bizony fuckin alienek és nem bratyizni jöttek. Az elmúlt két évben hány ilyen fajta film is készült? Namindegy. A majd 2 órás játékidő szinte teljes egészében egy mentőakciót mutat be, ahol ez a bizonyos egység, próbálja kihúzni a túlélő civileket a biztos halálból, miközben a saját töküket is mentik a satu szorításából. A végső ütközetet természetesen nem hagyták ki a kliséáradatból, mielőtt a cast felirat gördülne a vászonra.

Jonathan Liebesmannak - aki rendezett már egy Texasi Láncfűrészes előzményt - miután elolvasta a forgatókönyvet két esélye maradt a teljes bukás megelőzésére: az akciójelenetek és a látvány. Miután ezt rábízta egy Parkinson-kóros operatőrre - innen is jobbulást kívánok neki - nem igazán maradt bevethető tartalékmuníciója, még jó, hogy volt nála gyógyszer a tünetek enyhítésére. Így van, hogy látjuk mi történik, amikor mindenki tüzel, mint a veszett egér és lehetőség nyílik az akcióorgia élvezetére, aminek reményében jegyet váltottunk (mert másért minek?) a pénztárnál. Az arcunkba robbannak a bombák, gépek tüzelnek minden felől, a tengerészgyalogosok pedig vicsorítva darálják a robotszerkóba öltözött idegeneket, amiért vagy az elégedettség, vagy a széles perverz vigyor, vagy ezek együttesének kölcsönös hatása ragad majd az ábrázatunkra. Ezért csak sajnálni lehet, mikor elfogynak a pirulák az operatőr mellékzsebéből. A lények kinézete egyébként teljesen tompa, szinte antihorrorisztikus, a jelenlétük pusztán csak azt szolgálja, hogy legyen kit ölni a vásznon. Még az a bizonyos "gyomorforgató" jelenet sem mutat túl egy általános sablon szisztémán, a bizonyos "mindenkinek van gyenge pontja"-án.

A másik nagy hibája, a drámai karakterek beleerőszakolása a történetbe, ami eleinte megmosolyogtatóan súlytalan, majd később - talán a látvány miatt - az elviselhető szint felé tesz lépést, de hiába Aaron Eckhart, hiába Michelle Rodriguez, - akinek ezúttal megkegyelmeztek az írók - ebbe az akcióscifibe a legkevésbé hiányzott a háborús dráma, a soha senkit nem hagyunk hátra szisztéma, vagy a kisgyerek elveszti az apját és ennek jelentős hangsúlyt tulajdonítunk felfogás. A fókusz képtelen volt hiteles szögben rájuk helyeződni, ezért túlzott egyszerűséggel, ezek százszor látott felesleges elemek sorát képezték a produkcióban. Aaron Eckhart tud élni a kamera előtt, minden egyes megmozdulása rutinszerűen csapódik le, de egyszerűen nem kellett igazán érdemlegeset mutatnia, így nem mozdult el a középszerűségből. A papírsúlyú katonák között persze egyértelműen ő a legdominánsabb karakter.

A soundtrack néha összezavaróan vonultatott fel, inkább a Ryan közlegény megmentésébe illő taktusokat, mint sem egy "ufókat ölünk, mert köcsögök" központú filmbe, de bárcsak ez lenne a Battle: LA legnagyobb hibája. Túl nagy ígéreteket ugyan nem kellett betartania, hiszen valahol tényleg csak ennyit ígért az előzetesében, de azt sem tudta hozni maradéktalanul. Imbolygott a színvonal, néha agyszaggatóan perfekt akciókat láttunk, máskor azért sírtunk volna, mert borzalmasak a drámai párbeszédek, amik feleslegesen hosszúra dagasztják a játékidőt. A befejezés pedig ostoba és röhejes módon ágyaz meg a folytatásnak, ami reméljük sosem készül el, vagy egy teljesen más gárda kezében talál majd gazdára.



A Battle: LA egyszeri szórakoztatásra készült filmanyag, annak sem a legtökéletesebb, de azok a pillanatok, amikért az átlagember befárad a moziba, néhol fellelhetők benne. Persze az igazi filmrajongóknak ez édes kevés, az ő igényüket nem fogja kiszolgálni, csupán halvány kísérletet tesz rá. A moziélmény talán 1 pontot rátesz, ezért 6/10 a vége, de az újranézés gondolata valószínűleg sosem fordul meg a fejemben.

komment

Címkék: akció filmkritika sci fi 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://mediaviagra.blog.hu/api/trackback/id/tr982754242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PhilipMorris 2011.03.20. 08:09:21

Hát szomorúan olvastam el ezeket a sorokat mert mindenki azt mondja hogy szar film lesz/lett de én mindig próbáltam egy kicsit védeni hogy van még remény. És nem adom fel akkor is lehet hogy tetszeni fog. :)

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.03.20. 09:45:07

Szó nincs róla, hogy szar lenne. Az akció és a látvány simán elviszi a hátán, de a többi tényezőbe kár belemenni mert ott zátonyra futott. De egyszer szerintem megéri az árát.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.20. 13:38:45

Látványosabbra számítottam.

Az igazi Török Szultán 2011.03.20. 14:52:58

Szánalmasan szar, olyan párbeszédek vannak benne, amitól sírva menekülök. A karaktereknek közük sincs egy lehetséges valósághoz, ha ez tegyük fel, megtörténne, ember nem lenne, aki így viselkedne, mint ezek a nyomorultak a filmvásznon. Senki ne nézze meg.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.03.20. 15:05:07

Hát pedig szar. Konkrétan inkább a pirannyaháromdét néztük volna. Sajnos az akció és a látvány sem viszi el a hátán, konkrétan a remegő kézikamera egy idő után idegesít, noch dazu semmit sem látsz rendesen. A katonázós-nyáladzás még a transformers1-nél is idegesítőbben van tálalva, Történet 0. Van füst, meg lövések. De attól, hogy ebből igyekeztek minden négyzetcentiméterre kettőt berakni, még nem lesz látványos. Meg a termékelhelyezésektől sem.

Olyan ez, mint a szegény ember Michael Bay-filmje.

És a két óra kurva hosszú belőle, 45 perc bővel elég lett volna.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.20. 15:22:00

Szerintem jó volt, korrekt szórakozás, lekötött az elejétől a végéig. Igaz, ami igaz, klisétenger az egész. Meg talán néha pár felvételt rögzített kamerával is csinálhattak volna. De egyébként nem volt túlságosan zavaró a remegő kép, egy FPS játékra emlékeztetett:)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.03.20. 15:22:54

És én remélem, hogy lesz folytatás. A rendező is mondta, hogy a sequelben más városra fognak koncentrálni.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.20. 15:29:54

Nekem hatalmas csalódás volt. A Sólyom végveszélyben csak földönkívüliekkel. Bánom,h nem másra ültem be a Corvinba,ejj. Nem érte meg a pénzét:-/

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.20. 15:30:34

@Viktor-a-konyhában: A Piranhával jobban jártatok volna Sok csöcs és vér;)

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.20. 15:31:14

@koimbra: Mondjuk Budapestre:D:D:D Már este dumáltuk purgával,hogy milyen lenne:D

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.03.20. 15:40:35

@mutant: ja, én is azt hiszem :) Még nem láttam amúgy, de ezek után...

Peter T. Sinclare 2011.03.20. 15:42:25

Akkor én meg eljátszom a Zördög zügyvédjét.
Először is, ez egy akciófilm, nem Tarr Béla, vagy Jancsó opusz. Aki azért nézné meg, mert el akar merengeni a hosszú vágatlan monokróm jelenetek mögött megbúvó mélységes társadalmi üzeneteken, amit vágtató gebék között futkosó meztelen lánykák testesítenek meg, és rézandrás-fejjel szeretné elemezni magában, amint a kamera nagytotálban veszi, ahogy húsz percen át szárad a szélben egy kiteregetett ing, na az felejtse el gyorsan.

A romantikus-nyálas-vajonösszejöneapasiésacsajésleszeavégénesküvősírjunk filmek rajongói se vegyenek rá jegyet.

Ez egy akciófilm, m'kay?

Másodszor, a történet rendjén van.
Aki szerint elcsépelt az idegen invázió, mint toposz, az remélem, egyetlen háborús filmet sem néz meg, mert az idegen invázió felerészben pont a földi háborúkról szól: arról, hogy van egy békés(en másokat kizsákmányoló) ország, amit megszáll a gonosz idegen ország hadserege, akiket a háborús propaganda mindig is előszeretettel ábrázolt démonikus-sátáni untermenscheknek, akiknek ráadásul a nyelvét sem lehet érteni. (A másik fele meg a viktoriánus korig visszanyúló félelem az űrben élő idegen fajoktól).

A történet logikai és technikai része is stimmel. Az idegenek vízalapú technológiát használnak, a lövedékeik is savasak, a Föld vízkészlete miatt érkeztek, a tengerbe (óceánba) szállnak le, partra szállnak, kiépítik a hídfőállásokat, stb.
A hadsereg szop, visszavonulnak (nem verték őket tönkre egy nap alatt!), a lakosság menekül, mindenhol durva veszteségek.
A civilek kimentése az egyedüli, ami kicsit erőltetett, jobb lett volna Elena Santos törzsőrmester történetvonalát választani, és mellékesen összefutni civilekkel, akiket kimentenek.
Egyébként realista forgatókönyv.

A látvánnyal sincs semmi probléma. Alig látsz valamit? Hú, b+ sűrű füstben, ködben, sötét házakban és folyosókon tényleg sokat látni ám! Mi az, itt mindenki csítelni szokott az FPS-ekben?! Vagy azt hiszitek, hogy a legtöbb csata fényes nappal, kellemes enyhe tavaszi délutánokon zajlik a zöld pázsitos réteken? Lfszt.
A látvány éppen azt segít átélni, mennyire nem látnak szinte semmit a katonák, milyen bsztt nehéz ilyen körülmények között ráadásul földönkívüliekkel harcolni.

A drámai szövegeknél valóban akad érzelgős-pátoszos, de hát a nagy klasszikusok sem mentesek tőle. A legtöbb párbeszéd egyébként rendben volt, jószerivel semmit sem magyaráznak túl.

Aki tehát realista idegen inváziós akciófilmre vágyik, feltétlenül nézze meg!

_belo_ 2011.03.20. 15:55:19

szerintem jó volt..

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.20. 16:00:14

@Peter T. Sinclare: Nagyjából egyetértek veled, de én nem ajnározom ennyire. Engem is inkább valami játékra emlékeztetett. De a közelébe sem ér A függetlenség napjának.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.20. 16:27:43

@Peter T. Sinclare: Aki erre vágyik, az a District 9-t nézze meg,ne egy más filmekből összelopott, Amerikát dicsőítő propaganda filmet.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.03.20. 16:28:21

@Viktor-a-konyhában: Nézd meg mindenképp,nekem nagyon tetszett:)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2011.03.20. 17:17:05

A District 9 tényleg jó. Én is ajánlom.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.20. 19:26:32

@Peter T. Sinclare: "A drámai szövegeknél valóban akad érzelgős-pátoszos, de hát a nagy klasszikusok sem mentesek tőle" - annyi a különbség, hogy ez nem lesz az.

Azt kicsit furcsállom, hogy Jancsóval és Tarral dobálózol miközben egy sima popcorn filmbe látsz bele akkora összefüggéseket, amik talán ott sincsenek. Logikát nem hoztam elő, viszonylag rendben volt. Azért akarok látni valamit, mert ez egy kurva akciófilm, azért nézem, hogy lássam az akciójeleneteket nem azért hogy jojózzon a szemem, emrt idióta módon rángatja valaki a kamerát. Egyébként a látvány azt segít átélni, hogy milyen földönkívüliekkel harcolni? Ez nekem kicsit sántít, de legyen. Pont az volt a bajom az egésszel, hogy ez egyáltalán nem realista film mégis azt akarták beletuszkolni, teletömni háborús klisékkel hátha hatásosabb lesz, de ezáltal átfordul egy drámai ömlengésbe, ami miatt képtelenség komolyan venni bármelyik jelenetét. De hát az megint más dolog, hogy egy ilyen kategóriájú popcorn zúzást ki akar komolyan venni. Mert ez egy akciófilm ahogy te is mondtad, nem háborús dráma.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.20. 19:29:35

@Viktor-a-konyhában: Piranha 3D tényleg szórakoztatóbb lett volna, ezerszer:D

"Olyan ez, mint a szegény ember Michael Bay-filmje" - :D:D (Y)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.20. 19:45:12

egyébként még az jutott eszembe, hogy ez a Skyline és a District 9 keveréke (attól függetlenül, hogy azt még nem láttam, kb tudom milyen). És ha belegondolok, hogy a Skyline mennyire volt gáz ehhez képest, hát, akkor a 6 pont nagyon is baráti :)

PhilipMorris 2011.03.20. 20:26:56

@mutant: @koimbra: Vagy lehetne siófokon is a folytatás.
Ugye a filmben a tengerbe szállnak le, itt meg van Balaton, tökéletes lenne :D
@Peter T. Sinclare: Te leírtad a világ leghosszab szavát :D

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.03.20. 21:31:15

@mutant: Kelet-Európa Párizsára még kicsit várni kell, de ha jól tudom, Aaron Eckhart már mondott olyat, hogy ha lesz második rész (és miért ne lenne, Amerikában második hete vezet), akkor el tudnák képzelni máshol, pl Párizsban.

@Peter T. Sinclare: értemén, amit mondani akarsz, csak ez szerintem már egy kissé a ló túlsó oldala (Keanunak jobban ment, na, mondjuk ott volt is támogatás): ha jancsói mélységekbe vagy tarri magasságokba vágyom, akkor majd Jancsó- agy Tarr-filmeket fogok nézni. Attól, hogy egy film akciófilm vagy scifi, nem muszáj szükségszerűen szarnak lennie, pl. Die Hard filmek, Matrix (az első legalábbis), Aliens (nekem az Alien 4 is), stb. A 2000-es évekből most hirtelen nem jut eszembe semmi, remélem, majd valaki kiegészít :)

És attól nem lesz realisztikus, hogy egy elvonási tünetekkel rendelkező alkoholistát kértek fel kameramann-nak. Meg a sok füsttől sem. Azért megyek moziba, hogy lássak is valamit, ha überrealisztikus eseményeknek kívánok a szemtanúja lenni, kimegyek az utcára, vagy átkapcsolok egy dokucsatornára.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.20. 23:49:31

@Viktor-a-konyhában: "Attól, hogy egy film akciófilm vagy scifi, nem muszáj szükségszerűen szarnak lennie" - persze hogy nem, de hülyeség is lenne az ellenkezőjét állítani. Az Exploitation és a Zs kategóriás filmeknek kell szükségszerűen szarnak lenniük.

De egyébként egyetértek azzal, amit leírtál.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.03.20. 23:52:59

@Gevin: a Zsnek persze, azért Zs. :)

De az első féléves Zs-adagomat már letudtam, amikor megnéztük a Sharktopus c. alkotást.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.21. 00:03:25

@Viktor-a-konyhában: hálisten én nem vagyok rászorulva ilyen adagokra :D

Reterro 2011.03.21. 07:18:07

Fölfedezhetnének ezek az amcsik mást is végre!
Pedig láthatnák, hogy egy-két európai elképzelés életképes!
Na és akkor a mi lányainknak és fiainknak is volna esélye!
Megérdemelnék!
Például mivel rosszabb Charlize Theron testénél
Kerekes Vicáé:

erotikaafilmekben.blog.hu/2011/03/21/kerekes_vica_nesmrtelni_diabol_2010

Na és akkor a színészi képességekről ne is beszéljünk!

purga · http://horrormirror.blog.hu 2011.03.21. 09:02:24

5/10
A szövegkönyv egy-az egybe át lett mentve a létező össze háborús-filmből, csak át kellett írni az ellenséget "alienre". Nagyon gáz. Moziban néztük mi is és egyes jeleneteknél érezni lehetett a tömeges sóhajtozásokat. Az megint más kérdés, h 6 órás vetítésen voltam pénteken és kb. a terem negyedét raktuk ki:)
Igazából olyan, mint a Sólyom végveszélyben, csak idegenekkel. De a Ryan közlegény feeling is megvan a gránátbecsapódás által bekövetkezett lassításban vagy miben.
Ki kellene belőle vágni az összes dialógust, egyedül a katonai parancsosztogatást kell meghagyni belőle és akkor egész nézhető lesz.

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2011.03.21. 09:28:34

@Viktor-a-konyhában: Mit vezet Amerikában második hete? Mert ezen a héten 14 milliót gyűjtött, ennél pedig a Rango és a Csúcshatás is többet szerzett. Ettől függetlenül nyereséges lehet/lesz, de hülyeségeket ne beszéljünk.

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.03.21. 09:33:13

@Swarm: Az embereket az orruknál fogva. Én kérek elnézést, a második hetet benéztem.

És mindenkinek joga van hülyeségeket beszélni :)

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.03.21. 12:15:58

@purga: ahogy emlékszem a Sólyom végveszélyben sem igazán jött be nekem. Betudható annak, hogy alapjáraton nem kedvelem a háborús filmeket, ezért ritka kincs, ha találok olyat, ami ütős. A Ryan közlegény pl egy ilyen, és nálam ott kezdődik valahol a háborús film. A Bombák földjén nem volt rossz, bár az sem jó annyira, mint ahogy szarrá lett hypeolva.

Való igaz, de ha kivágnánk minden dialógust, akkor marad egy 40 perc, amit kb videojátékokba tudok elképzelni átvezető movieként. Hiába, egyszerűen el lett cseszve, nagyon akartak valami "mélllyet" a készítők, csak röhejes pofára esés lett belőle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
süti beállítások módosítása